Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
3929952

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 38 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

Τοπική ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία στο δίκτυο Natura 2000 της Κρήτης

Ξεκίνησε το τριήμερο συνέδριο που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης στα ΧανιάΤο 30% περίπου της κρητικής γης βρίσκεται εντός των περιοχών του δίκτυου προστασίας “Φύση 2000” (Natura 2000) στοιχείο που αναδεικνύει τη σημασία που αποκτά η ορθολογική λειτουργία και η βιώσιμη διαχείριση του δικτύου για την Κρήτη.
Με δεδομένο ότι το δίκτυο επηρεάζει το σύνολο των τοπικών κοινωνιών του νησιού, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, αναδεικνύοντας πως “η Κρήτη αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δείγμα προστατευόμενης περιοχής”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφε-ρειάρχης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, εξηγώντας πως “το νησί διαθέτει όλες τις κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών και περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλ-λους, οι οποίες όμως δέχονται μεγάλη πίεση το καλοκαίρι και πρέπει να υπάρχει η βέλτιστη διαχεί-ριση”.  
Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη” τη νέα νομοθεσία που δημιούργησε τους φορείς διαχείρισης για τις περιοχές “Natura 2000”, ένα πολύχρο-νο αίτημα των τοπικών αρχών και κοινωνιών, ενώ επεσήμανε πως εκτός από τις προβλέψεις αυτές στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και οι νέες πολιτικές της Ε.Ε. 

“Αναδεικνύεται καθημερινά πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει μόνο περιβαλλοντική αξία αλλά και οικονομική και κοινωνική. Αυτό μας ενδιαφέρει άμεσα, διότι έχουμε περιοχές Natura που είναι μέσα σε οικισμούς, στις παρυφές αστικών κέντρων και ασκείται σημαντική οικονομική δραστηριότητα, πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα και δευτερευόντως στον αγροτουρισμό. Οι συνθήκες αυτές μας υποχρεώνουν να μελετήσουμε πως θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τις περιοχές αυτές και θα βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες ν’ αναπτυχθούν με σωστό τρόπο και να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους”, δήλωσε ο κ. Καλογερής, περιγράφοντας την στόχευση του συνεδρίου ν’ αναζητήσει προτάσεις και να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα διαχείρισης του δικτύου.  

Στο συνέδριο το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη η οποία ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία της οργά-νωσης του συνεδρίου και μίλησε για τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε το Υπουργείο. “Στόχος είναι η προστασία του Περιβάλλοντος για την βιώσιμη ανάπτυξη με σαφείς και κατανοητούς για όλους”, δήλωσε η Γενική Γραμματέας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τους φορείς Διαχείρισης υπογράμμισε πως “ο νέος νόμος δεν άλλαξε καθόλου τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών και η Δασική Υπηρεσία συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες που είχε. Ο Φορέας δεν έρχεται να συγκρουστεί με άλλη Υπηρεσία, αλλά είναι σύστημα διαχείρισης για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής ο-δηγίας, δηλαδή για την καλή κατάσταση και την διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων”, διευ-κρίνισε. 
Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Θεανώ Βρέντζου και Δημήτρης Μιχελογιάννης, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, αιρετοί μετέχουν στελέχη επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων, υπηρεσιών, αλλά και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την πα-ρουσίαση καλών πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας των περιοχών Natura.