Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
3926874

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 269 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Οι διαδικασίες προετοιμασίας σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ν. Λασιθίου από το Δήμο Ιεράπετρας.


Στο Δημαρχείο της  Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκε για το λόγο αυτό  συνάντηση με θέμα την σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου και ειδικότερα στην περιοχή του Καλλικρατικού Δήμου Ιεράπετρας, μεταξύ του Δημάρχου  κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μάνου Λουτσέτη,  με τους κ. Αδαμάντιο Κουρέτα και Ιωάννη Μαχίκα, στελέχη της κοινοπραξίας «Κτηματολόγιο για την Ανάπτυξη», αναδόχου εταιρείας για την Μελέτη Κτηματογράφησης και Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και τα οφέλη που προκύπτουν από την ολοκλήρωσή του, καθώς με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, οριστικοποιούνται όλες οι ιδιοκτησίες των ακινήτων δημόσιες και ιδιωτικές, που αφορούν κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια βοσκότοπους κλπ. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η περιουσία, κυρίως όμως εξασφαλίζονται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι επιχειρηματίες ενώ δημιουργούνται ασφαλείς όροι για την περαιτέρω αξιοποίηση της γης.
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας είπε, ότι «στηρίζω απόλυτα τη σύνταξη και ολοκλήρωση του κτηματολογίου, που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τόπου καθώς μέχρι σήμερα η  καθυστέρηση δημιουργίας και ολοκλήρωσης του εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άσκηση και λειτουργία όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης αλλά του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, γεγονός που αποβαίνει εις βάρος των πολιτών»
.
Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2018, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση μεταξύ της αναδόχου Κοινοπραξίας και της Ελληνικό Κτηματολόγιο, σε κατάλληλη δομή εντός της πόλης στελεχωμένης με εξειδικευμένο προσωπικό του αναδόχου.
«Στη συνάντηση αυτή τα στελέχη της κοινοπραξίας δεσμεύτηκαν ότι, θα πραγματοποιηθούν  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενημερωτικές συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, τους συλλόγους και τους κατοίκους, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση του κοινού.
Ήδη οι τεχνικές μας υπηρεσίες είναι έτοιμες να τους διαθέσουν όλα τα σχετικά αρχεία που διαθέτουμε σε ψηφιακή η αναλογική μορφή προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο υπόβαθρο.
Η αρχική υποβολή των δηλώσεων που θα γίνει με υπογραφή και ευθύνη του κάθε ενδιαφερόμενου, θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο. Η κτηματογράφηση αφορά και τη Δημόσια περιουσία αλλά και την ιδιωτική , είναι δε υποχρεωτική για όλους», μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιεεράπετρας, τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός κ Μάνος Λουτσέτης
.
Σε όποιες περιφερειακές ενότητες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύνταξης μελέτης κτηματογράφησης δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα προβλήματα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Είναι σαφές ότι όσοι αποφύγουν να κάνουν τις δηλώσεις των ακινήτων τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο, θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα στο μέλλον όταν  θα φτάσει η στιγμή  να κάνουν κάποια μεταβίβαση  στα παιδιά τους,  η κάποια αγοραπωλησία.
Το Εθνικό Κτηματολόγιο θα ξεκαθαρίσει  και το ιδιοκτησιακό καθεστώς  των εκτάσεων   που σήμερα θεωρούνται αμφισβητούμενες και διεκδικούνται από το Δημόσιο και από ιδιώτες.
                                                                                           


ΠΗΓΗ neakriti