Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
3800951

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 151 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ Η ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Μέχρι τα τέλη του Μάη θα έχει ολοκληρωθεί η  μελέτη της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού  της μεγαλύτερης πόλης του Νομού Λασιθίου, που τις ερχόμενες μέρες   θα ανατεθεί σε κρητικό μελετητικό γραφείο απο το Δήμο Ιεράπετρας, ο οποίος σε μια περίοδο  έντονης και παρατεταμένης λειψυδρίας, αναζητά συνδυαστικές λύσεις, που μπορούν να εξασφαλίσουν καλό  αρδευτικό νερό,  με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο.


Ο βιολογικός καθαρισμός της Ιεράπετρας που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια στην  παραλιακή ζώνη δυτικά της πόλης, ακολουθεί μέχρι και σήμερα την δευτεροβάθμια επεξεργασία,  η οποία αποδίδει άριστα επεξεργασμένο και καθαρισμένο το νερό, το οποίο μέχρι τώρα  καταλήγει στη θάλασσα χωρίς στερεά απόβλητα και λυματολάσπη.
Τα αστικά λύματα που φθάνουν με τη βοήθεια αντλητικού συγκροτήματος στον Βιολογικό καθαρισμό,  υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,4 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο. Με την τριτοβάθμια επεξεργασία που σχεδιάζει ο Δήμος Ιεράπετρας να εφαρμόσει, το  τελικό αποτέλεσμα θα είναι,  ακόμη πιο καθαρό επεξεργασμένο νερό που θα μπορεί να διατεθεί στην άρδευση ελαιώνων που σήμερα είναι άνυδροι και βρίσκονται εκτός της ζώνης,  που αρδεύεται απο τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών.
"Ολοκληρώνουμε την προετοιμασία μας για να αναθέσουμε σε μελετητικό γραφείο τη μελέτη της τριτοβάθμιας επεξεργασίας στο βιολογικό καθαρισμό της Ιεράπετρας. Η μελέτη θα μας δείξει πόσο καθαρό νερό θα  εξασφαλίσουμε,  για να μπορούμε να  το διαθέσουμε για άρδευση ξηρικών ελαιώνων εκτός ζώνης ΤΟΕΒ και με ποιά δίκτυα θα το μεταφέρουμε στις περιχές που θα επιλέξουμε. Εκτός απο την αναβάθμιση του βιολογικού μας καθαρισμού χρειάζονται και άλλα έργα υποδομής,  τα οποία θα περιγράφονται σε αυτή τη μελέτη. Αν το έργο αυτό κοστολογηθεί γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ όπως υπολογίζουμε, θα προσπαθήσουμε να το χρηματοδοτήσουμε απο την Περιφέρεια Κρήτης η απο το ΕΣΠΑ", μας απάντησε ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ Μάνος Λουτσέτης.
"Ήδη στην τοπική κοινότητα Μεσσελέρων κάνουμε τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του χωριού, και το καθαρό νερό που μας δίνει ο βιολογικός, θα το μεταφέρουμε   άμεσα στο αρδευτικό δίκτυο για την άρδευση των λιόφυτων. Το ίδιο θα κάνουμε λίγο αργότερα και στον Άγιο Ιωάννη, τα Σχοινοκάψαλα, τον Άγιο Στέφανο, την Ανατολή, τη Μακρυλιά και την Παχιά Άμμο. Επίσης στον βιολογικό καθαρισμό του Μύρτου θα εφαρμόσουμε το ίδιο σχέδιο αφού προηγουμένως τον αναβαθμίσουμε.", πρίσθεσε ο κ Λουτσέτης.
Στην περίοδο της πρωτόγνωρης ανομβρίας που διανύουμε , είναι σημαντικό να αξιοποιούνται τα  αστικά λύματα μετά τη βιολογική επεξεργασία τους για πότισμα κήπων και άρδευση καλλιεργειών, ώστε να μην καταναλώνονται σε αυτές τις δραστηριότητες πολύτιμες μεγάλες ποσότητες νερού, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλες χρήσεις μεγαλύτερης  και πιο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της ξηροθερμικής Ιεράπετρας.
Έτσι, θα επιτευχθεί και η μείωση της άντλησης νερού απο τον υπόγειο υδροφορέα,  κάτι που  θα συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, μέσα στον οποίο τα τελευταία χρόνια λόγω υπεράντλησης σε πολλές περιοχές έχει εισχωρήσει το θαλασσινό νερό, με αποτέλεσμα το νερό να είναι υφάλμυρο και ακατάλληλο ακόμα και για αγροτική  χρήση.