Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
3918680

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΟΥΔΟΥΡΑ

Τρία συνεχόμενα εφιαλτικά  μερόνυκτα πέρασε η αγροτική Ιεράπετρα και ο Γούδουρας Σητείας , με τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους να καταστρέφουν ολοσχερώς, δεκάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών ευπαθών κηπευτικών και να διαλύουν στην κυριολεξία πάγιες εγκαταστάσεις ανυπολόγιστης αξίας.
Από το πρωί της Τετάρτης ο θυελλώδης βόρειος άνεμος η ένταση του οποίου ξεπερνούσε τα 10 Μποφόρ, άνοιγε πληγές στα πλαστικά κάλυψης και στους ξύλινους σκελετούς των θερμοκηπίων, χωρίς οι αγρότες μα μπορούν να πλησιάσουν για να επισκευάσουν ότι μπορούσε να επισκευαστεί, και να σώσουν τις περιουσίες τους . 

Από το πρωί της Παρασκευής , όταν άρχισε να πέφτει κάπως η ένταση του ανέμου , οι αγρότες άρχισαν με κίνδυνο να τραυματιστούν να μπαίνουν στις καλλιέργειες τους,  για να εκτιμήσουν  το μέγεθος της καταστροφής. Το συνεργείο της Κρήτη TV και της «Νέας Κρήτης» τους ακολούθησε, αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο, σε ένα οδοιπορικό καταγραφής μέρους της καταστροφής, βόρεια και δυτικά της Ιεράπετρας, μαζί με τον αντιδήμαρχο Αγροτικών κ Αργύρη Πανταζή και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο πρωτογενή τομέα στο Ν Λασιθίου κ  Νίκο Δασκαλάκη.

«Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες ανατολικά δυτικά και βόρεια της Ιεράπετρας. Η αγροτική παραγωγή έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα και σε ότι αφορά τις υπαίθριες καλλιέργειες της ελιάς και των εσπεριδοειδών όπου υπήρχε ηρτημένη παραγωγή, στα δυτικά χωριά κυρίως, θα γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ για να ζητηθούν αποζημιώσεις . Για τις κατεστραμμένες θερμοκηπιακές καλλιέργειες και την παραγωγή που έχει καταστραφεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτούς που έχουν πάρει απαλλαγή, από την ασφάλιση. Προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους να στηρίξουμε τους ανασφάλιστους παραγωγούς κηπευτικών υπο κάλυψη», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Αργύρης Πανταζής, κατά  τη διάρκεια της αυτοψίας του στις πληγείσες περιοχές.
 
«Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές που συνεχίζονται, 25  περίπου θερμοκήπια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αρκετά  έχουν χάσει την παραγωγή τους από τον παγωμένο άνεμο που μπήκε στα θερμοκήπια από τις τρύπες  στο νάυλον,  ενώ πολλά άλλα έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές,  οι οποίες ξεκίνησαν να επιδιορθώνονται για να σωθούν οι καλλιέργειες», πρόσθεσε ο κ Πανταζής.
 «Στο Δήμο Ιεράπετρας το πρωί της Παρασκευής κάναμε μια σύσκεψη παρουσία του δημάρχου Θεοδόση Καλαντζάκη και  του βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη και καταλήξαμε στην απόφαση να υποβάλουμε  αίτημα στη Γ.Γ.  Πολιτικής Προστασίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών να κηρύξει η Περιφέρεια Κρήτης την περιοχή μας ,  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να ανοίξει ο δρόμος να ζητηθούν οικονομικές ενισχύσεις για τους πληγέντες από τη θεομηνία, από άλλους κωδικούς . Αυτή η λύση θέλει πάνω απ΄ όλα  υποστήριξη από όλους,  και πολιτική βούληση από την κυβέρνηση», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ,  εντεταλμένος σύμβουλος πρωτογενή τομέα, κ Νίκος Δασκαλάκης.
 
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Στην περιοδεία που κάναμε στις πληγείσες  περιοχές συναντήσαμε στη θέση «Λιμανάκι» Νέας Ανατολής, μπροστά στο κατεστραμμένο θερμοκήπιο  του, που είχε φυτέψει πιπεριές και ήταν στο στάδιο της συγκομιδής, τον παραγωγό Κώστα Αγγελόπουλο.
«Σήμερα το πρωί ήρθα να μπαλώσει κάποιες ζημιές που μου είχε κάνει εχθές ο αέρας και το βρήκα να έχει πέσει ολόκληρο στη γη . Έχω καταστραφεί 100% στο ένα κομμάτι, ενώ στο άλλο μου έχει σπάσει η οροφή και τα πλαστικά κάλυψης  και ο αέρας έχει καταστρέψει ολόκληρη την καλλιέργεια  μου , τώρα που άρχισα  να παίρνω κάτι από την παραγωγή μου .Έχω τρελαθεί. Τα έχω χαμένα . Δεν ξέρω τι να κάνω και που να ζητήσω βοήθεια…» μας  είπε έτοιμος να βάλει τα κλάματα, ο Κώστας Αγγελόπουλος.
 
Λίγο δυτικότερα στη θέση «Κοπάνες» όπου δεν έχουν ακόμη γιατρευτεί οι πληγές   που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές και οι ανεμοστρόβιλοι τα δυο τελευταία χρόνια, η νέα θεομηνία ξαναχτύπησε τους ίδιους ταλαιπωρημένους αγρότες.
«Δεν προλάβαμε να συνέλθουμε από τις προηγούμενες καταστροφές μας ήρθε και τούτη και μας τελείωσε. Τώρα είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τη θηλιά στο λαιμό. Είμαστε έτοιμοι μόνο για... κρεμάλα.
Μόλις τώρα είχαμε αρχίσει να κόβουμε αγγούρια και ελπίζαμε κάτι να πάρουμε για να πληρώσουμε εκεί που χρωστάμε. Πώς να πληρώσουμε την Εφορία και τους πιστωτές μας τώρα και πώς να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών μας;» αναρωτήθηκε ο παραγωγός Κώστας Φουντουλάκης , δηλώνοντας την απόγνωση του.
 
Στην ίδια περιοχή ισοπεδώθηκε από τον άνεμο και το θερμοκήπιο του κ Δημήτρη Εικοσιπεντάκη.
«Είχα καταφέρει φέτος να έχω μια απίστευτα επιτυχημένη καλλιέργεια πιπεριάς και βρισκόμουν στο στάδιο της συγκομιδής , περιμένοντας να μου αφήσει κάποιο εισόδημα . Ο άνεμος είχε όμως άλλη γνώμη . Μας τα κατέστρεψε ολοκληρωτικά τα θερμοκήπια και μας άφησε ανήμπορους να κάνουμε το παραμικρό να σώσουμε την παραγωγή μας . Η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω από όλους εμάς  που καταστραφήκαμε από τη θεομηνία. Όπως ξέρει και μας παίρνει τους φόρους , τώρα θα πρέπει να μας χρηματοδοτήσει να ξαναστήσουμε ότι καταστράφηκε, για να συνεχίσουμε εμείς να παράγουμε, και το κράτος να μας… αρμέγει», μας είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Εικοσιπεντάκης.
 
 Λίγο βορειότερα σε ένα θερμοκήπιο όπου έχουμε βρεθεί τρεις φορές τα τελευταία χρόνια, για να καταγράψουμε ζημιές από πυρκαγιές και ανεμοστρόβιλους, η εικόνα από τις εγκαταστάσεις της οικογένειας του κ Ηλία Παπαδάκη είναι αποκαρδιωτική.
«Η  ανεμοθύελλα αυτή τη φορά μου διέλυσε 5 στρέμματα θερμοκηπίου με ντομάτα, στο στάδιο της συγκομιδής και άλλα 4 στρέμματα του αδερφού μου . Η οικογένεια μου από αυτή τη θεομηνία έχασε 9 στρέμματα συνολικά . Δεν μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε μόνοι μας , γιατί ακόμα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τις προηγούμενες θεομηνίες. Ζητούμε από την πολιτεία έστω αυτή τη φορά,  να μη μας γυρίσει την πλάτη, αν και, δεν ελπίζω ότι η φωνή μας θα εισακουστεί», μας είπε ο κ Ηλίας Παπαδάκης.
 
              Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ
 Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, για τις ζημιές από τη θεομηνία, που συνυπογράγουν η Δ. Μανωλάκου και ο Στ. Τάσσος.
«Ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί περιοχές της Κρήτης (Ιεράπετρα, περιοχές του Δήμου Σητείας, Κερατόκαμπος, Βιάννος, Άρβη, Ψαρή Φοράδα, ορεινές περιοχές του Δήμου Γόρτυνας, Τυμπάκι έως την Κουντούρα, Γραμβούσα και αυτές αφορούν την πρώτη καταγραφή), εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στις 25-26 Γενάρη 2018, ενώ στο Nομό Χανιών τα φαινόμενα έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι ισχυροί άνεμοι ακόμα και 12 μποφόρ, με ταχύτητα 120 χλμ την ώρα, έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στις ελαιοκαλλιέργειες αλλά και πτώσεις δέντρων και στύλων της ΔΕΗ. Θερμοκήπια ξηλώθηκαν, οι καλλιέργειες ισοπεδώθηκαν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή. Από τη μία έχουν χάσει σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρη την παραγωγή και από την άλλη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις τους. Επιπλέον, αρκετές περιοχές δεν έχουν ρεύμα.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)
 
Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
·         Να κηρυχτούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
·         Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.
·         Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
·         Να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων (ΕΝΦΙΑ, τέλη στους δήμους κ.ᨻ, καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ ενώ ανάλογη ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΚΟΒ Ιεράπετρας του κόμματος.
·