Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
3918665

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 56 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

Ζημιές που έχουν προκληθεί σε αγροτικές καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές της Κρήτης εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί περιοχές της Κρήτης (Ιεράπετρα, περιοχές του Δήμου Σητείας, Κερατόκαμπος, Βιάννος, Άρβη, Ψαρή Φοράδα, ορεινές περιοχές του Δήμου Γόρτυνας, Τυμπάκι έως την Κουντούρα, Γραμβούσα και αυτές αφορούν την πρώτη καταγραφή), εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στις 25-26 Γενάρη 2018, ενώ στο Nομό Χανιών τα φαινόμενα έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Οι ισχυροί άνεμοι ακόμα και 12 μποφόρ, με ταχύτητα 120 χλμ την ώρα, έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στις ελαιοκαλλιέργειες αλλά και πτώσεις δέντρων και στύλων της ΔΕΗ. Θερμοκήπια ξηλώθηκαν, οι καλλιέργειες ισοπεδώθηκαν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή. Από τη μία έχουν χάσει σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρη την παραγωγή και από την άλλη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις τους. Επιπλέον, αρκετές περιοχές δεν έχουν ρεύμα.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
•    Να κηρυχτούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
•    Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.
•    Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
•    Να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων (ΕΝΦΙΑ, τέλη στους δήμους κ.α).

Οι Βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης
Διαμάντω Μανωλάκου
Σταύρος Τάσσος

Ανακοίνωση KOB Ιεράπετρας για τις καταστροφές στην Ιεράπετρα από τους θυελλώδεις ανέμους

Οι  θυελλώδεις-καταστροφικοί άνεμοι που πνέουν από χθες μέχρι σήμερα (25/1 και 26/1 ) έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές, που φτάνουν μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή, σε θερμοκηπιακές υποδομές και καλλιέργειες των αγροτών της περιοχής, κυρίως στ’ Αχλιά, στα Φέρμα, στο Καλαμάκι, στη Νέα Ανατολή, στον Κουτσουρά και στο Μακρύ Γιαλό που έχει πληγεί ιδιαίτερα. Ζημιά έχουν υποστεί μέχρι και οι ελαιοπαραγωγοί που δεν είχαν ολοκληρώσει την συγκομιδή. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε υποδομές στον ηλεκτροφωτισμό, σε στέγες και πινακίδες σήμανσης που ξηλώθηκαν, σε Επιβατικά και Φορτηγά ΙΧ.

Αυτή η τεράστια καταστροφή προστίθεται στα χίλια άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής και φορομπηχτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της νέας ΚΑΠ. Πρόκειται για πολιτική που πετσοκόβει επιδοτήσεις, συρρικνώνει το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα, αφήνει ασύδοτους μεγαλέμπορους και μεγαλοεξαγωγείς, οι οποίοι  καθορίζουν εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής και απαιτούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
  
Το ΚΚΕ, οι εκπρόσωποι του στο αγροτικό κίνημα, στη Βουλή, στη περιφέρεια και στον Δήμο, θα αναπτύξουν το θέμα, διεκδικώντας:

•    Να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
•    Να γίνει έγκαιρη και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες καταγραφή όλων των ζημιών σε υποδομές και παραγωγή
•    Να δοθεί αποζημίωση 100% όλων των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση αποκατάσταση των καταστροφών σε υποδομές και στην παραγωγή.
•    Το εύρος της καταστροφής, επιβάλλει μέτρα οικονομικής διευκόλυνσης προς τους πληγέντες, με αναστολή πληρωμής τραπεζικών δανείων για τα επόμενα 5 χρόνια, χορήγηση άτοκων δανείων (καλλιεργητικά – επισκευαστικά) 10ετούς διάρκειας και απαλλαγή φορολογίας και δημοτικών τελών έως το 2020.

Καλούμε την φτωχομεσαία αγροτιά και ευρύτερα τον λαό της περιοχής μας να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
26 Ιανουαρίου 2018
ΚΟΒ Ιεράπετρας του ΚΚΕ