Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
3787792

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 118 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΣΕ ΑΡΒΗ ΚΑΙ ΨΑΡΗ ΦΟΡΑΔΑ

Απο τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τα ξημερώματα της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου, καταστράφηκαν  στη Βιάννο υπαίθριες καλλιέργειες μπανάνας, που βρίσκονταν  λίγο πριν τη συγκομιδή.


Αν και η περιοχή της νότιας Βιάννου δεν απειλείται κατά βάση απι τους Βόρειους ανέμους,  αλλά κυρίως απι τους νοτιάδες, η δύναμη των  στοιχείων της φύσης ήταν τέτοια,   που εκτός απο τους αγρότες του Κουτσουρά της Ιεράπετρας, ζημιές προκλήθηκαν και σε μπανανοπαραγωγούς της Άρβης και της Ψαρής Φοράδας.
ˊˊΌταν ήρθα  το πρωί στη φυτεία μπανάνας που καλλιεργώ στην Ψαρή Φοράδα, αντίκρυσα την απόλυτη καταστροφή. Οι θυελλώδεις άνεμοι είχαν ξεριζώσει τις μπανανιές μου, οι οποίες ήταν φορτωμένες με μεγάλα μπανανοστάφυλα , που  βρίσκονταν στο στάδιο της ωρίμανσης και της συγκομιδής.
Υπολογίζω ότι απο 1,5 στρέμμα έχω χάσω πάνω απο 3.000 κιλά μπανάνας, ενώ μαζί με τις μεγάλες μπανανιές που έσπασαν η ξεριζώθηκαν,  καταστράφηκαν και οι παραφυάδες τους, απο τις οποίες θα ανανέωνα τη φυτεία μου. Άρα η ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερη σε αξία καθώς θα πάει η καλλιέργεια μου έναν χρόνο πίσω,  αφού είμαι υποχρεωμένις να περιμένω να γεννήσουν νέες παραφυάδες όσα υγιή φυτά μου απέμεινανˊˊ, μας είπε ο μπανανοπαραγωγός κ Δημήτρης Μητσόπουλος, λέγοντας μας ότι μεγάλες ζημιές έχουν πάθει και μπανανοπαραγωγοί της Άρβης.
Τον ρωτήσαμε αν είναι η καλλιέργεια του ασφαλισμλενη στον ΕΛΓΑ,  και πήραμε μια απίστευτη αλλά Ελληνική απάντηση.
ˊΌ ΕΛΓΑ δεν ασφαλίζει την υπαίθρια καλιέργεια μπανάνας, γιατί λέει θεωρείται τροπική καλλιέργεια.
Ασφαλίζει όμως την καλλιέργεια μπανάνας στο θερμοκήπιο, γιατί φυσικά μέσα στο θερμοκήπιο είναι πολύ σπάνιο να πάθουν ζημιές τα φυτά απο καιρικά φαινόμεναˊˊ μας είπε ο κ Δημήτρης Μητσόπουλος.