Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
3787830

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 153 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

Ο Β.Κεγκέρογλου εγκάλεσε την Κυβέρνηση για την 6μηνη καθυστέρηση έκδοσης της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα, η επίκαιρη ερώτηση  του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας  ώστε να μπορούν να ενταχθούν αυτοτελώς στην ρύθμιση των 120 δόσεων, όλοι όσοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του ο κ.Κεγκέρογλου εγκάλεσε την Κυβέρνηση για καθυστέρηση και ολιγωρία σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και τόνισε ότι:


«Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που τόσο διαφημίσατε έχουν ενταχθεί ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό, περίπου μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας που θέλουν να ρυθμίσουν και συγκεκριμένα:
-όσοι οφείλουν κάτω από 20 χιλιάδες Ευρώ
-όσοι έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα
-όσοι έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ΚΕΑΟ πάνω από 85% των συνολικών οφειλών τους».
Στην δευτερολογία του ο Βουλευτής, παρέθεσε τα στοιχεία του ΚΕΑΟ που δημοσιεύονται στις 30-09-2017, σύμφωνα με τα οποία το πλήθος των οφειλετών ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο 284 χιλιάδες και το ποσό των ληξιπρόθεσμων είναι 26δις 135 εκ.
Με την προσθήκη των οφειλών στον ΟΑΕΕ, το συνολικό ποσό οφειλών αυξήθηκε σε 30 δις 528 εκ.Ευρώ και επέμεινε στην αναγκαιότητα να γίνονται και να εντάσσονται σε ρυθμίσεις οι πολίτες, σε όποια επαγγελματική κατηγορία και αν ανήκουν, ανεξάρτητα από τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να είναι φορολογικά ενήμεροι, ενώ ζήτησε μετ’ επιτάσεώς από τον αρμόδιο Υφυπουργό να εκδώσει άμεσα την Υπουργική απόφαση που προβλέπεται από τον νόμο 4469/17 και δεν έχει εκδοθεί 6 μήνες τώρα.
Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκε ότι  εντός των ημερών θα εκδώσει την απαιτούμενη Υπουργική απόφαση, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

«Χρεώνουν επιπλέον εισφορές  σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας της Κυβερνητικής αδράνειας-Να προχωρήσει άμεσα ο συμψηφισμός τους».

Με ερώτηση του, προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, καταγγέλλει ότι χρεώνουν επιπλέον εισφορές σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας της Κυβερνητικής αδράνειας και ζητά να προχωρήσει άμεσα ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:  

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συμψηφισμού ασφαλιστικών εισφορών, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες είτε εξακολουθούν είτε αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, αφού έχουν υπολογιστεί βάσει των καθαρών κερδών της χρήσης 2015(!!!).
Σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, ο οποίος έχει ψηφιστεί σχεδόν δύο χρόνια τώρα, οι εισφορές  πρέπει να υπολογίζονται, λαμβάνοντας υπόψη τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης.
Έτσι για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017, έπρεπε να ληφθούν υπόψη τα κέρδη του 2016, τα οποία όμως λόγω της ελλιπούς Κυβερνητικής προετοιμασίας δεν ήταν διαθέσιμα στις αρχές του 2017, με αποτέλεσμα οι εισφορές που εστάλησαν σε χιλιάδες επιχειρηματίες να έχουν υπολογιστεί βάση των κερδών του 2015.
Σύμφωνα με τις Κυβερνητικές εξαγγελίες, όταν θα ήταν διαθέσιμα τα κέρδη του 2016 (μέχρι τέλος Ιουνίου η υποβολή των δηλώσεων), θα γίνονταν εκ νέου υπολογισμός των εισφορών και τυχόν συμψηφισμός με τις καταβολές που είχαν γίνει μέχρι τότε.
Επειδή ολοένα και αυξάνουν οι διαμαρτυρίες χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, αφού μέχρι σήμερα συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές με τα κέρδη του 2015 και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν και για το 2018.
Επειδή πολλοί επαγγελματίες έχουν πληρώσει τριπλάσια και τετραπλάσια ποσά και ακόμα περιμένουν να γίνουν οι συμψηφισμοί.
Ερωτάσθε κα Υπουργέ:
-Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να προχωρήσει ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και να μπορέσουν είτε να καταβάλλουν, είτε να ρυθμίσουν τυχόν οφειλές του από τις εισφορές τους ;»