Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
4046117

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 58 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

Στο 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας απονέμεται 1ο Εθνικό βραβείο etwinning στην κατηγορία Λυκείων- ΕΠΑΛ. Green spots in town (πράσινα σημεία στη πόλη)

Ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής συνεργασίας μεταξύ του 1ου ΕΠΑΛ Ιεράπετρας και του Ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης IES San Clemente από τη Γαλικία της Ισπανίας, έφερε τρεις διακρίσεις στο 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας: Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας etwinning για την εργασία των μαθητών που έχει αναγνωριστεί στο υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο, διάκριση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Learn2move Move2learn και 1ο Εθνικό βραβείο etwinning στην κατηγορία Λυκείων-ΕΠΑΛ.

 

Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν σχετικά με την παιδαγωγική καινοτομία και δημιουργικότητα, την ενσωμάτωση στη διδακτέα ύλη, την επικοινωνία και ανταλλαγή μεταξύ των συνεργατών, την σύμπραξη και τη χρήση τεχνολογίας.
Σκοπός  του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός website σχετικά με την αρχιτεκτονική τοπίου. Μαθητές δυο διαφορετικών επαγγελματικών ειδικοτήτων, συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν γνώσεις μέσα από σχέση προμηθευτή- πελάτη.  Οι μαθητές του Ισπανικού σχολείου (ΙΕΚ πληροφορικής)έπρεπε να δημιουργήσουν το website κι έτσι έμαθαν για τους αστικούς χώρους πράσινου ενώ  οι μαθητές του ελληνικού σχολείου (τμήμα γεωπονίας) έπρεπε να αποφασίζουν για το περιεχόμενο του website κι έτσι έμαθαν για τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας του.
Παιδαγωγικοί  στόχοι του προγράμματος ήταν να δώσει κίνητρο στους μαθητές, να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους και να δώσει ευκαιρίες για διεύρυνση των οριζόντων τους
 Το πρόγραμμα ήταν απόλυτα ενσωματωμένο στο μάθημα «Αρχιτεκτονική Τοπίου». Οι μαθητές, μέσα από τις εργασίες του έργου, πέρα από τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα που προέβλεπε το αναλυτικό πρόγραμμα, ανέπτυξαν επιχειρηματικές δεξιότητες, βελτίωσαν τις δεξιότητες επικοινωνίας σε ξένη γλώσσα καθώς και ψηφιακές δεξιότητες, λόγω χρησιμοποίησης εργαλείων ΤΠΕ που δεν γνώριζαν πριν.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, από το τμήμα Γεωπονίας: Σοφία Άρχου, Φωτεινή Βαγγέλα, Γεώργιος Παξιμαδάκης, Αντώνης Σπυριδάκης, Γεώργιος Χατζάκης, , Ιωσήφ Χούρι υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της γεωπόνου-εκπαιδευτικού Μαρίας Σουργιαδάκη.
Στο 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας υλοποιούνται Ευρωπαϊκά etwinning προγράμματα εδώ και 8 χρόνια, αποδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και διεύρυνσης των οριζόντων των μαθητών.
Το etwinning είναι η κοινότητα των εκπαιδευτικών της Ευρώπης και παρέχει ειδική ασφαλή διαδικτυακή πλατφόρμα όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν, να υλοποιούν προγράμματα και να αισθάνονται ότι είναι μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας μάθησης στην Ευρώπη.
 
 ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης οργάνωσε στην Αθήνα επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Ιδέες και Δράσεις για Φύση Χωρίς Σκουπίδια αλλά… με ανθρώπινες αξίες» κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν και τα έργα που διακρίθηκαν στον «Διαγωνισμό Συγγραφής Περιβαλλοντικής Ιστορίας».
Μια από τις ιστορίες που διακρίθηκαν ήταν και  «Ο Κόμπι και η Στίνκυ», ένα παραμύθι  γραμμένο από ομάδα μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ιεράπετρας. Τη σχολική χρονιά 2013-2014 μέσα στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής της Γ τάξης «Διαχείριση φυσικών πόρων» και του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ξαναχρησιμοποίησέ το», με την εποπτεία της γεωπόνου εκπαιδευτικού Μαρίας Σουργιαδάκη, μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης τότε έγραψαν μια συνεργατική ιστορία για μικρά παιδιά, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μαθητές της Β τάξης του τομέα γεωπονίας της προηγούμενης σχολικής χρονιάς επιμελήθηκαν την ιστορία με μικρές διορθώσεις. Απευθυνόμενοι σε μικρότερα παιδιά, οι συγγραφείς έπρεπε να απλοποιήσουν σύνθετες έννοιες που μάθαιναν στην τάξη και με φαντασία και δημιουργικότητα να περάσουν μηνύματα στάσεις ζωής στους νεαρότερους μαθητές. Από παιδαγωγική άποψη, η διαδικασία αυτή επιτυγχάνει καλύτερη εμπέδωση της γνώσης, καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας των μαθητών και ενίσχυση της αυτοεκτίμησής  τους. Η βράβευση της ιστορίας αυτής αποδεικνύει την παιδαγωγική της αξία και δείχνει για ακόμη μια φορά ότι μέσα στο Επαγγελματικό Λύκειο υπάρχει ένα δυναμικό που απλά χρειάζεται ευκαιρίες για να ξεδιπλωθεί.