Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
4046147

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 81 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

ΚΑΠΗ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Η δημιουργία Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων στην Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του προέδρου του ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Μανώλη Γεωργαλάκη.


 Ο κ. Μαν. Γεωργαλάκης συναντήθηκε  με τον αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού, κ. Μαν. Βρυγιωνάκη και τη σύμβουλο κ. Κική Χασάπη Φρονιμάκη.
Ο κ Γεωργαλάκης, είπε ότι,  «στο σχεδιασμό της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, μετά την ίδρυση παραρτήματος Μουσικής Σχολής που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τη λειτουργία του ΚΔΑΠ, είναι η δημιουργία στην περιοχή δομής, για τη στήριξη της τρίτης ηλικίας, καλύπτοντας έτσι το κενό που μέχρι σήμερα υπάρχει σ’ αυτόν τον τομέα.
Καταλήξαμε σε αυτήν την απόφαση έπειτα από πολλά αιτήματα των ηλικιωμένων της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού και αφού μελετήσαμε τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί», μας είπε ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.
Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού στον Κουτσουρά, παρουσία του αρμοδίου αντιδημάρχου, κ. Μανώλη Βρυγιωνάκη και της συμβούλου σε θέματα παιδείας, τουρισμού και πολιτισμού, κ. Κικής Χασάπη Φρονιμάκη. Παράλληλα, κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στον βρεφονηπιακό σταθμό και το ΚΔΑΠ της περιοχής που στεγάζονται στο πρώην δημοτικό σχολείο του Μακρύ Γιαλού.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, κ.  Μανώλης Γεωργαλάκης,  «στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει η διαδικασία για τη σύσταση της νέας δομής, ενώ έχουν προγραμματιστεί όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για να καλυφθούν ανάγκες υφιστάμενων στη περιοχή δομών, όπως ο βρεφονηπιακός σταθμός , η Μουσική Σχολή και το ΚΔΑΠ».
                                      Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Το 1979 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την εμφάνιση των Κ.Α.Π.Η. ως θεσμού στον Ελληνικό χώρο. Τη χρονιά αυτή η Διεύθυνση Προστασίας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, κάλεσε τον Όμιλο Εθελοντών, ο οποίος λειτουργούσε ως τότε με τίτλο «Η γωνιά του παππού και της γιαγιάς»  ένα πρόγραμμα με παροχή συσσιτίου, και ζήτησε την συνεργασία του για να δημιουργήσει ένα Πειραματικό Κέντρο Ανοιχτής Εξωϊδρυματικής Προστασίας Ηλικιωμένων. Ο πυρήνας πάνω στον οποίο θα στηρίζονταν η νέα αυτή δομή αποτελούνταν από: Γιατρό, Φυσιοθεραπευτή, Επισκέπτη Υγείας ή Νοσηλευτή, Εργοθεραπευτή, και Οικογενειακό Βοηθό.
Τα πρώτα αυτά Κ.Α.Π.Η. στηρίχθηκαν σε εθελοντικές οργανώσεις και φορείς, όπως στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στο Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας Παιδιού και στην ΧΕΝ.
Την πρώτη αυτή φάση διαδέχεται η δεύτερη φάση της ανάπτυξης και διεύρυνσης του θεσμού σε ολόκληρη την χώρα ,από το 1982 ,στην οποία τα Κ.Α.Π.Η. γίνονται πλέον Ν.Π.Δ.Δ. και περνούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Διεύθυνση Προστασίας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας χρηματοδοτεί τα Κ.Α.Π.Η. (λειτουργικά έξοδα και δαπάνες ) μέχρι το τέλος του 1988, ενώ από το 1989 την χρηματοδότηση αναλαμβάνουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες.
                                                                    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, εκτελούνται την τρέχουσα περίοδο στις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού και στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Ιωάννη.
Έργα που αφορούν τον τομέα της ύδρευσης, της άρδευσης και της αποχέτευσης, εργασίες πρασίνου, τεχνικές εργασίες, συντηρήσεις κτιρίων και διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων υλοποιούνται από τα συνεργεία του Δήμου Ιεράπετρας και από αναδόχους εργολάβους, υποστηρίζοντας έτσι πολλές από τις ανάγκες τις καθημερινότητας των παραπάνω περιοχών.
Ειδικότερα στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Ιωάννη ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο  της περιοχής, κ. Μανώλη Βρυγιωνάκη, ο καλλωπισμός των παρτεριών στον κεντρικό δρόμο των Φέρμων, καθώς και η διαμόρφωση χώρου στο οικισμό του Κουτσουναρίου για την τοποθέτηση των κάδων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα αισθητικής ρύπανσης που υπήρχε σε κεντρικό σημείο του οικισμού.
Παράλληλα, από συνεργεία του Δήμου πραγματοποιήθηκαν εργασίες αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης 1200 μέτρων και δικτύου άρδευσης 600 μέτρων ενώ είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση μεταλλικής δεξαμενής για τις ανάγκες της άρδευσης στην περιοχή. Εργασίες πραγματοποιήθηκαν επίσης και για την αποκατάσταση της βατότητας αγροτικών δρόμων, τόσο με παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία όσο με τσιμεντοστρώσεις που έγιναν στις περιοχές Λειβάδια και Σπηλιαρίδι της Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη.

Σημαντική παρέμβαση που έρχεται να υποστηρίξει υπάρχουσες ανάγκες τόσο του δήμου όσο και συλλόγων αποτελεί η διαμόρφωση σε δημοτικό ξενώνα δημοτικού κτιρίου στα Αχλιά Σχινοκαψάλων.
Όπως τόνισε ο κ. Βρυγιωνάκης, «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί μια σειρά από εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο της πρώην ΔΕΥΑ Μακρύ Γιαλού και έχει τοποθετηθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός προκειμένου το εν λόγω κτίριο να μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως δημοτικός ξενώνας, καλύπτοντας ανάγκες που προκύπτουν σε ποικίλες περιστάσεις».

Η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων εντός του οικισμού του Ορεινού, αλλά και η αντικατάσταση δικτύου άρδευσης 200 περίπου μέτρων είναι εργασίες που πραγματοποίησαν την τρέχουσα περίοδο συνεργεία της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές παρεμβάσεις  στο κτίριο που στεγάζει το γραφείο της Τοπικής Κοινότητας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τσιμεντοστρώσεις για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή Μετρήδια της Τ.Κ. Ορεινού.
 
                                                   ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ
 Η διαμόρφωση και τσιμεντόστρωση δρόμου στον οικισμό του Αγίου Στεφάνου και η κατασκευή αποχέτευσης είναι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή από συνεργεία του δήμου, θέλοντας να επιλυθούν τα όποια χρόνια προβλήματα. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Μαν. Βρυγιωνάκης «στον οικισμό του Αγίου Στεφάνου ολοκληρώθηκε και ένα σημαντικό έργο που αφορά στη μόνωση του κτιρίου του παλιού Δημοτικού Σχολείου προκειμένου να αντιμετωπιστούν έτσι μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν και να προστατευθεί ένα ιστορικό κτίριο του χωριού».