Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
4032856

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 93 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Νο10/31-10-2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΝΩΣΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
1.    Με νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οικογενειακά επιδόματα
2.    Νέο «ψαλίδι» στο επίδομα θέρμανσης με αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια
3.    Αξιολόγηση: Παραπέμφθηκαν για το Νοέμβριο οι αλλαγές στα επιδόματα
4.    Από σήμερα οι αιτήσεις για την επιδότηση μετατροπής συμβάσεων με «μπλοκάκι» σε εξαρτημένη εργασία
5.    Χωρίς "κούρεμα" η ρύθμιση για τους μικροοφειλέτες
6.    ΤτΕ: Αναμένεται αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων σε επιχειρήσεις
7.    Ξεκινούν 29 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
8.    Ερωτήσεις και απαντήσεις: το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2018
9.    Έως και τις 31 Οκτωβρίου οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες
10.    Αχτσιόγλου: Κούρεμα ως 80% των προσαυξήσεων για οφειλές στα Ταμεία

 

1. Με νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οικογενειακά επιδόματα
Η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2017 και κυρίως του 2018 θα κρίνουν το μέλλον των οικογενειακών επιδομάτων και της αναδιάρθρωσης των προνοιακών παροχών γενικότερα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η οικονομική πορεία του ΕΦΚΑ.
Η συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των ετών 2017 και 2018 έχει προγραμματιστεί για σήμερα και όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει τα δύο «αγκάθια» που ενδέχεται να δυσκολέψουν την διαπραγμάτευση.
Τα πάντα θα κριθούν από το υπερπλεόνασμα που θα αποδεχθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, με τις πληροφορίες από την ελληνική πλευρά να θέλουν, ειδικά για τον ΕΦΚΑ, το 2017, το θέμα να έχει κλείσει. Δεν φαίνεται να ισχύει βέβαια το ίδιο για το 2018, με τους εκπροσώπους των δανειστών να μην έχουν καταλήξει ποιο μέρος του πλεονάσματος θα έχει αντίκρισμα και το επόμενο έτος δηλαδή, εάν προκύπτει από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ή εάν το αποτέλεσμα είναι συγκυριακό.
2. Νέο «ψαλίδι» στο επίδομα θέρμανσης με αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια
Στο «στόχαστρο» των δανειστών «μπαίνει» και το επίδομα θέρμανσης με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να το λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά.
Τα προνοιακά επιδόματα συνεχίζουν να απασχολούν και τις δύο πλευρές. Με μαχαίρι απειλούνται τα οικογενειακά επιδόματα και ειδικότερα το επίδομα που χορηγείται στους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Μέσα στον Νοέμβριο το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και στην εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας.
Άγριο πετσόκομμα αναμένεται στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα κοινωνικά επιδόματα. Το αρχικό κονδύλι ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ, αλλά φέτος μετά από δύο περικοπές, θα πέσει κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, με δραματική μείωση του χορηγούμενου επιδόματος αλλά και του αριθμού των δικαιούχων του.
 3. Αξιολόγηση: Παραπέμφθηκαν για το Νοέμβριο οι αλλαγές στα επιδόματα
Την ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης (spending review) ώστε να προσδιοριστεί το ποσό που θα μπορέσει να ανακατανεμηθεί από τον προϋπολογισμό για την επιδοματική πολιτική θα αναμένουν κυβέρνηση και θεσμοί.
Αυτό προέκυψε από την συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα και κατέδειξε πως η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων παραμένει ένα από τα εκκρεμή θέμα της αξιολόγησης που θα επανεξεταστεί στο τέλος Νοεμβρίου.
Το spending review αποσκοπεί στη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου, ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις για την κοινωνική προστασία ευάλωτων πληθυσμών σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.
4. Από σήμερα οι αιτήσεις για την επιδότηση μετατροπής συμβάσεων με «μπλοκάκι» σε εξαρτημένη εργασία
Δημόσια Πρόσκληση στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να ενταχθούν στο «Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων Υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας» απευθύνει ο ΟΑΕΔ. Παράλληλα ανοίγει από το μεσημέρι το πεδίο καταχώρησης των σχετικών ηλεκτρονικών αιτήσεων στον διαδικτυακό του τόπο (www.oaed.gr).
Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ
Κεφάλαιο 1
Αντικείμενο προγράμματος- Σκοπός του προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση της ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων Υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας , σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με την επιχορήγηση της εργοδοτικής εισφοράς, με κίνητρο την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και απασχολούν αμειβόμενους εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.
5. Χωρίς "κούρεμα" η ρύθμιση για τους μικροοφειλέτες
Το "πράσινο φως" από τους επικεφαλής των Θεσμών, έλαβε η ελληνική πρόταση για fast track ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ, όπως ανέφεραν στο Capital.gr πηγές από την Αθήνα που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι επικεφαλής δέχθηκαν πως για τις ατομικές και τις ομόρρυθμες επιχειρήσεις είναι κοστοβόρο και περίπλοκο να εκπονήσουν μελέτη βιωσιμότητας και δέχθηκαν να προκριθεί η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. Δηλαδή, το Δημόσιο και τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν προτυποποιημένες λύσεις και αξιολογήσεις βιωσιμότητας για τις περιπτώσεις αυτές.
Για να ενταχθεί μια επιχείρηση με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ στην απλοποιημένη διαδικασία θα πρέπει να έχει θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
6. ΤτΕ: Αναμένεται αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων σε επιχειρήσεις
Αμετάβλητα παρέμειναν το γ' τρίμηνο τόσο τα κριτήρια όσο και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της. Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2017, αν και αναμένεται ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων θα γίνουν ως ένα βαθμό πιο αυστηρά.
Επίσης, σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η συνολική ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ, ενώ αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Σημειώνεται ότι η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.7. Ξεκινούν 29 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων στις 29 Νοεμβρίου 2017 επιβεβαιώθηκε χθες, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και τα τεχνικά κλιμάκια από την πλευρά των δανειστών.
Στη συνάντηση, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρήθηκε να αμβλυνθεί το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας.
Επί τάπητος κατά τις χθεσινές συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια τέθηκε και το μεγάλο «αγκάθι» που εξακολουθεί να υφίσταται στην πλήρη εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και δη για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών επιχειρήσεων, όταν το ύψος του χρέους κυμαίνεται από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
8. Ερωτήσεις και απαντήσεις: το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2018
Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει ένα πρόγραμμα εργασίας το οποίο καθορίζει τις κύριες πρωτοβουλίες της για το επόμενο έτος. Το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής ενημερώνει τους πολίτες, τους θεσμικούς μας εταίρους και το προσωπικό μας για το πώς σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες και να τις μετατρέψουμε σε συγκεκριμένες δράσεις.
Το συγκεκριμένο, είναι το τέταρτο πρόγραμμα εργασίας που θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή Γιούνκερ. Καθορίζει τις πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των 10 προτεραιοτήτων που ορίζονται στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του προέδρου Γιούνκερ μέχρι τη λήξη της πενταετούς θητείας της Επιτροπής, καθώς και πιο μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ με ορίζοντα το 2025 και μετά.
9.Έως και τις 31 Οκτωβρίου οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες
 Έως και τις 31 Οκτωβρίου έχουν προθεσμία οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXIS, τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.
Η εν λόγω ρύθμιση αφορά ουσιαστικά τους αγρότες για τους οποίους, στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση που είχαν υποβάλει, δεν είχαν συμπληρωθεί από τη φορολογική διοίκηση οι κωδικοί 037 και 038 που ουσιαστικά πιστοποιούν ότι οι υπόχρεοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, εξαιτίας όμως του ότι το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε στείλει όλα και σωστά τα στοιχεία.
Ουσιαστικά λοιπόν με τις νέες τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν έως το τέλος του τρέχοντος μηνός χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες θα τύχουν της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία έκπτωσης φόρου, αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στείλει τα σωστά αρχεία στη φορολογική διοίκηση, η οποία με τη σειρά της προχώρησε στην προσυμπλήρωση των ανωτέρω κωδικών ώστε η εκκαθάριση των δηλώσεων να προχωρήσει κανονικά.
Αυτά προκύπτουν από τη νέα εγκύκλιο (ΔΕΑΦ/1157739ΕΞ/20.10.2017) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά τη διαχείριση των τροποποιητικών δηλώσεων των κατ' επάγγελμα αγροτών μετά την ψήφιση του ν.4484/2017 (άρθρο 75):
1. Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. ΔΕΑΦ 1135549 ΕΞ 2017/14.9.2017 εγγράφου μας σύμφωνα με το οποίο η εκκαθάριση της δήλωσης των κατ’ επάγγελμα αγροτών πάντα θα γίνεται με βάση τα δεδομένα του τελευταίου ηλεκτρονικού αρχείου που έχει αποσταλεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα ως προς τη διαχείριση των τροποποιητικών δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών:
i. Μετά την αποστολή e-mails στους φορολογουμένους που έχουν υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 31/10/2017 λόγω διαφοροποίησης των αρχείων του ΥπΑΑΤ, για όσους φορολογουμένους υποβάλλουν τροποιητική δήλωση σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα αρχεία του ΥπΑΑΤ, αυτή θα εκκαθαρίζεται με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του ν.4174/2013 και το άρθρο 75 του ν.4484/2017.
ii. Για τις περιπτώσεις όπου, για οποιονδήποτε λόγο, οι φορολογούμενοι δεν προβαίνουν σε υποβολή τροποιητικών δηλώσεων, όπως οφείλουν, κατόπιν των επικαιροποιημένων αρχείων του ΥπΑΑΤ, η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για τη διαχείριση των απαραίτητων τροποποιητικών δηλώσεων των εν λόγω αγροτών σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (επικαιροποιημένα αρχεία του ΥπΑΑΤ) κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 του ν.4174/2013.
2. Τα αναφερόμενα πιο πάνω ισχύουν ανάλογα και για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με επιφύλαξη και έχουν εκκαθαριστεί από τις ΔΟΥ.
10.Αχτσιόγλου: Κούρεμα ως 80% των προσαυξήσεων για οφειλές στα Ταμεία
 «Με ταχείς και εποικοδομητικούς ρυθμούς κινείται η τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους εκπροσώπους των θεσμών», όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Η υπουργός εξέφρασε στο ραδιόφωνο «24/7» την αισιοδοξία της για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης λόγω και των θετικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην αλλαγή της στάσης των θεσμών.
Η Ε. Αχτσιόγλου ανακοίνωσε παράλληλα κούρεμα έως και 80% των προσαυξήσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση για εξόφληση έως 120 δόσεις, ενώ εκτίμησε ότι μεγάλο μέρος των ελευθέρων επαγγελματιών θα μπορέσουν να επωφεληθούν.
Η Υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, παρά μόνο στην αλλαγή του ποσοστού απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία για την κήρυξη απεργίας, ενώ προανήγγειλε ενοποίηση των οικογενειακών επιδομάτων και νέο τρόπο αξιολόγησης της αναπηρίας χωρίς να μειωθούν τα αναπηρικά επιδόματα.


ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ


Σε μία δύσκολη περίοδο για τους αγρότες, τα προβλήματα για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο από τις «κουτσουρεμένες» κοινοτικές επιδοτήσεις.

Η πληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από λίγες ημέρες επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη σε χιλιάδες αγρότες οι οποίοι είδαν σημαντικές μειώσεις στην πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις που υπήρχαν οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), σε αγροτικά δάνεια ή οφειλές προς τον ΕΛΓΑ (εισφορές), οι απώλειες έφτασαν έως και το σύνολο της επιδότησης αφού συμψηφίστηκαν με τις οφειλές, ουσιαστικά δηλαδή «κατασχέθηκαν» τα ποσά που κατέβαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, έκτος πληρωμής έμειναν οι αγρότες που δικαιούνται επιδοτήσεις έως 250 ευρώ ετησίως, καθώς όπως και πέρυσι εξαιρέθηκαν των πληρωμών.

Τόσο η μείωση των επιδοτήσεων -που αγγίζει ακόμα και το 8,5%- όσο και οι ‘παράνομες’ κατασχέσεις που έγιναν στους δικαιούχους, καθιστούν αναγκαία τη ρύθμιση για το ακατάσχετο των κοινοτικών ενισχύσεων και την σύνταξη νέου Εθνικού φακέλου για τον τρόπο κατανομής τους.

Η κοινοτική νομοθεσία αναφέρει ότι «τα χρήματα των κοινοτικών επιδοτήσεων πρέπει να καταλήγουν ακέραια στα χέρια των δικαιούχων.»

Στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει μια στρέβλωση, καθώς προβλέπεται ότι οι επιδοτήσεις (προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές) είναι ακατάσχετες στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Ο αγρότης όμως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όταν τα χρήματα μεταφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Μόλις γίνει η κατάθεση, οι τράπεζες πολλές φορές δεσμεύουν τα χρήματα.


Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει κάθε μορφή κατάσχεσης που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του τόπου, καθώς και κάθε παράνομη παρακράτηση, αφού πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ζητάμε την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών με τους κοινοτικούς και τη θέσπιση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων και να επιστραφούν στους δικαιούχους τα χρήματα που παρακρατήθηκαν.

Πρόκειται άλλωστε για χρήματα τα οποία προορίζονται για την στήριξη του πρωτογενούς τομέας, του πλέον παραγωγικού ιστού της χώρας.


                               
ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ