Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
4046159

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 85 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΜΑΛΛΕΣ

Εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες βρέθηκαν στα Καζανέματα και στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Μαντινιάδας,  με θέμα «μέλι-κερήθρα-μέλισσα» , που διοργάνωσε για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή ,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλών Ιεράπετρας.


Η εκδήλωση ξεκίνησε από το μεσημέρι της Κυριακής 22 Οκτωβρίου, με το ρακοκάζανο να έχει στηθεί από το Σύλλογο Αποσταγματοποιών Ν. Λασιθίου και τη  ζεστή ρακή  να ρέει άφθονη , ενώ όλη η εκδήλωση καλυπτόταν τηλεοπτικά από το συνεργείο της Κρήτη TV, στα πλαίσια της νέας εκπομπής «Έλα Κοντά» με την Αναστασία Μπιτζιλαίου.
Η εκπομπή  αυτή θα προβληθεί στις 5 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ.
Οι εκατοντάδες επισκέπτες που βρέθηκαν στις Μάλλες, είχαν την ευκαιρία  να πιούν ρακή από το καζάνι του συλλόγου,  δοκιμάζοντας πατάτες οφτές  και μεζεδάκια που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού. Είχαν φτιάξει   επίσης για τους επισκέπτες παραδοσιακά γλυκά ,  με βάση το μέλι , όπως π.χ. ξεροτήγανα, πατούδα, μελομακάρονα, μελοκούμπανα,  κλπ.
Στην πλατεία του Πολιτιστικού Κέντρου Μαλλών είχε στηθεί το τραπέζι των φορέων της περιοχής, που παρουσίασαν με ωραίο τρόπο τις ομορφιές και την παράδοση του χωριού, ενώ ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου  Μανόλης Μαυρουπλάκης, αναφέρθηκε στην μελισσοκομία και το ΠΟΠ πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, το οποίο παράγεται στην περιοχή των Μαλλών.
Στο χώρο είχε στηθεί για τις ανάγκες της εκπομπής ένα  καζάνι , όπου οι κτηνοτρόφοι Μανόλης και Θεόφιλος Άρχος, έψηναν φρέσκο ξινόχοντρο, ενώ η η 82χρονη Μαρία Τσαγκαράκη έδειχνε στην Αναστασία Μπιτζιλαίου πως φτιάχνονται στις Μάλλες  οι νεράτες μυζηθρόπιτες.
Τοπικούς παραδοσιακούς χορούς  παρουσίασε η  χορευτική ομάδα του δήμου Ιεράπετρας,  με τη λύρα και το κρητικό συγκρότημα του Μιχάλη Ξενάκη.
Το απόγευμα,  μέσα στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου, έγινε η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού μαντινιάδας. Τιμήθηκαν οι στιχουργοί Πόπη Νικηφόρου και Νεκτάριος Λεουνάκης, που ήταν και στην κριτική επιτροπή  μαζί με τους Μαρία Λαγουδάκη, Μανόλη Ρουκουνάκη, Δημήτρη Κουτσελάκη, και Ανδρέα Στυλιανουδάκη.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 169 μαντινιάδες και άλλες τόσες είχαν αποσταλεί εκτός συναγωνισμού, για να περιληφθούν στο βιβλιαράκι που θα εκδώσει στη συνέχεια ο Πολιτιστκός Σύλλογος Μαλλών.
Μαντινιάδες είχαν σταλεί απο  Νεάπολη , Κρούστα, Άγιο Νικόλαο, Κριτσά, Αβδού, Χανιά, Τυμπάκι, Αθήνα,Ιεράπετρα, Μάλλες, Τουρλωτή, Μεσσελέρους, Ρίζα, Μουρνιές, Κίσσαμο, Ολανδία,  και Αμερική.

ΠΟΙΕΣ  ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΕΣ ΠΗΡΑΝ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟ
1ο ΒΡΑΒΕΊΟ
Απονεμήθηκε στην Κούλα Καπρούτσου με τη μαντινιάδα ,
"Απ΄ τη κερήθρα της ζωής, μόνο το μέλι κράτα,  κάνε λαμπάδα το κερί, να σ΄ οδηγεί στη στράτα"
2ο ΒΡΑΒΕΊΟ
Στον Λευτέρη Πολιτάκη με τη μαντινιάδα,
"Να ΄μουν αθός να ρέγομαι, πως θα μ΄ αγγίξεις πάλι, μέλισσα κάθε ταχινή ο ήλιος που προβάλει "
3ο ΒΡΑΒΕΊΟ
Στον Γιάννη Ρουμπάκη με τη μαντινιάδα,
"Κερά Σελακανιώτισσα, στα χείλια στάζεις μέλι, να ΄ναι στσοι Μάλλες τρυγητής, κοντά σου ποιος δε θέλει"
ΕΠΑΙΝΟΙ
Στον Μιχάλη Νικολουδάκη για τη μαντινιάδα,
"Οι σκέψεις σου ΄ναι μέλισσες, που μες το νου μου ζούνε, και συ ΄σαι η βασίλισσα, φεύγεις και σου κλουθούνε "
Στην Στέλλα Κεφαλάκη για τη μαντινιάδα,
"Μ ΄ένα φιλί με κέντρισες, κ΄ ήκαμες τη καρδιά μου, κερήθρα που απ΄ το μέλι σου κρέμεται η αναπνοιά μου", και
στον Γιώργο Καπετανάκη για τη μαντινιάδα,
"Σου πέρνω μέλι να τραφώ, πρόπολη για να γιάνω, μα το κερί σου μέλισσα,  χίλιες ευχές το κάνω".
 
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας και την Τοπική Κοινότητα Μαλλών .
Ο Πολιτιστκός σύλλογος Μαλλών ευχαριστεί θερμά, όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, την κριτική επιτροπή, το Μιχάλη Ξενάκη και το συγκρότημα του.  Τους ανθρώπους που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Τους χωριανούς  που βοήθησαν και τις γυναίκες  που ετοίμασαν τόσα απίστευτα φαγητά και γλυκά. Τους χορηγούς για την στήριξη τους! Τους συνδιοργανωτές! Το ΚΡΗΤΗTV και τους ανθρώπους του! Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και όλους εκείνους που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.