Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
4046130

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 71 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΑΣ KAI ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΜΑΛΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ TV

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία  της συμμετοχής στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Μαντινιάδας,  με θέμα «μέλι-κερήθρα-μέλισσα» , που διοργανώνει για πρώτη φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλών, καλύπτοντας έτσι και την καθιερωμένη γιορτή μελιού που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής 22 Οκτωβρίου, με τα Καζανέματα της ρακής στην πλατεία του χωριού, ενώ όλη η εκδήλωση θα καλυφθεί τηλεοπτικά από το συνεργείο της Κρήτη TV, στα πλαίσια της νέας εκπομπής «Έλα Κοντά» με την Αναστασία Μπιτζηλαίου. Η εκπομπή  αυτή θα προβληθεί στις 5 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλλών καλεί όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει την εκδήλωση.
«Ελάτε στις Μάλλες να πιούμε  μια ρακή και να πούμε « γλυκές» μαντινιάδες,
με θέμα,  «μέλι, κερήθρα, μέλισσα», στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργανώνει ο Σύλλογος μας.
Από τις δώδεκα το μεσημέρι της Κυριακής, όσοι βρεθούν στις Μάλλες, θα μπορούν να πιούν ρακή από το καζάνι του συλλόγου, που θα έχει στηθεί στην πλατεία ,ενώ  θα δοκιμάσουν πατάτες οφτές  και «τα βρισκούμενα» μεζεδάκια της ρακής.
Οι γυναίκες του χωριού θα  έχουν φτιάξει  για τους επισκέπτες παραδοσιακά γλυκά ,  με βάση το μέλι , όπως π.χ. ξεροτήγανα, πατούδα, μελομακάρονα, μελοκούμπανα,  κλπ.
Θα ψήσουμε επίσης , σουβλάκια, μυζηθρόπιτες, τραχανά  φρέσκο(ξινόχοντρο), τηγανήτες κ.α.
Θα χορέψει  παραδοσιακούς χορούς η  χορευτική ομάδα του δήμου Ιεράπετρας,  και θα διασκεδάσουμε με τη λύρα και το κρητικό συγκρότημα του Μιχάλη Ξενάκη. Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία του πολιτιστικού κέντρου στην είσοδο του χωριού.
Στις 4 το απόγευμα,  μέσα στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου, θα γίνει η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού μαντινιάδας. Το κρητικό γλέντι θα συνεχιστεί μέχρι αργά, ενώ θα τιμηθούν οι στιχουργοί Πόπη Νικηφόρου και Νεκτάριος Λεουνάκης», μας είπε η γραμματέας του Πολιτιστικού  Συλλόγου κ Μαρία Βολυράκη.
Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την ηλεκτρονική αποστολή κάποιας σχετικής με το θέμα μαντινιάδας, είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 160 και άλλες τόσες είχαν αποσταλεί εκτός συναγωνισμού, για να περιληφθούν στο βιβλιαράκι που θα εκδώσει στη συνέχεια ο Πολιτιστκός Σύλλογος Μαλλών.
Μαντινιάδες έχουν σταλεί απο  Νεάπολη , Κρούστα, Άγιο Νικόλαο, Κριτσά, Αβδού, Χανιά, Τυμπάκι, Αθήνα,
Ιεράπετρα, Μάλλες, Τουρλωτή, Μεσσελέρους, Ρίζα, Μουρνιές, Κίσσαμο, Ολανδία,  και Αμερική.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας και την Τοπική Κοινότητα Μαλλών .

Το Τοπικό Συμβούλιο των Μαλλών στηρίζει  και συμμετέχει στην  προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου .
«Η γεωγραφική Ενότητα του τέως Δήμου Μαλλών που περιλαμβάνει τις Μάλλες, το Χριστό και το Μεταξοχώρι, έχει χαρακτηριστεί λόγω του πευκόφυτου δάσους του Σελάκανου, ως ο μεγαλύτερος μελισσόκηπος της Μεσογείου, και γι΄ αυτό στηρίζουμε κάθε εκδήλωση που αναδεικνύει τη μελισσοκομία. Στην περιοχή μας έρχονται κάθε χρόνο, γύρω στις 150.000 κυψέλες, μελισσοκόμων  απ΄ όλη την Κρήτη , και  τη Νότια Ελλάδα, για να τρυγήσουν οι μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη από τα πεύκα και τα άλλα δασικά ανθοφόρα φυτά. Προσπαθούμε σαν κοινότητα να διατηρούμε σε καλή κατάσταση το οδικό δίκτυο και τις υπάρχουσες  υποδομές  για να εξυπηρετούνται οι μελισσοκόμοι, αλλά έχουμε ελάχιστους  πόρους  και δεν τα καταφέρνουμε,» δήλωσε  ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαλλών κ Γιώργος Τσακιράκης.
                                                                  «ΕΛΑ ΚΟΝΤΑ»
Τα πρώτα γυρίσματα της νέας εκπομπής της Κρήτη TV  «Έλα Κοντά» με την Αναστασία Μπιτζηλαίου,  θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή στην «γλυκειά» εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλών.
«Θα είναι μια εκπομπή γιορτή για τον πολιτισμό  και την παράδοση μας!
Γνωρίστε   τους   συνεχιστές   της   παράδοσης   και   της   πολιτισμικής
κληρονομιάς των Ελλήνων…
Πολιτιστικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ενεργά στο τόπο μας με στόχο   να   αναδείξουν   και   να   διασώσουν   ήθη   ,  έθιμα   και   τοπικές
παραδόσεις .Θεατρικές   Ομάδες   ,     Μουσικά   και   Χορευτικά   Σχήματα,   Χορωδίες   ,
ξεχωριστές Ενδυμασίες , Λαϊκή Τέχνη και  Τοπικά Προϊόντα θα είναι η
βάση αυτής της  νέας  εκπομπής !
Άνθρωποι που η  νοσταλγία για τον δικό  τους  τόπου τους   έκανε  να
δημιουργήσουν   ομάδες..!   Θρακιώτες   ,   Ηπειρώτες   ,   Μακεδόνες,
Μικρασιάτες,  Πόντιοι,   και  πολλοί  άλλοι ζωντανεύουν τα  ήθη και τα
έθιμα της πατρίδας τους !
Όλοι οι πρωταγωνιστές του πολιτισμού μας …θα εμφανιστούν στην ΚΡΗΤΗ ΤV!», αναφέρει η παρουσιάστρια της νέας εκπομπής Αναστασία Μπιτζηλαίου