Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
3930256

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

ΘΑ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΥΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΧΡΥΣΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ο   Δήμος   Ιεράπετρας   στα   πλαίσια   του   αναπτυξιακού   του   ρόλου   και

 

συγκεκριμένα   της   ανάπτυξης,   προώθησης   και   αξιοποίησης   των

πλεονεκτημάτων   που   διαθέτει   η   περιοχή, αλλά και των αρμοδιοτήτων του στην προστασία του περιβάλλοντος,   

ήλθε   σε   επαφή   με   τον   Ελληνικό   Γεωργικό   Οργανισμό   «ΔΗΜΗΤΡΑ»   και ειδικότερα   με   τον  Δρα   κ.   Παναγιώτη  Πετράκη,  προκειμένου  να  υποβληθεί πρόταση για την διερεύνηση και αντιμετώπιση του φαινομένου της ξήρανσης του κεδροδάσους στη Νήσο Χρυσή .

Στις 29 Μαρτίου σε σχετικό μας άρθρο, είχαμε αναδείξει το πρόβλημα της ξήρανσης των κέδρων της Χρυσής επισημαίνοντας την αδιαφορία των αρμόδιων Αρχών.

Εδώ και πάνω από πέντε χρόνια  ο Σύλλογος Φίλων της Νήσου Χρυσής , είχε διαπιστώσει ότι είχαν  ξεκινήσει να ξεραίνονται  οι νεαροί κέδροι αρχικά και τα θαμνοκυπάρισα στα δυο άκρα , ανατολικά και δυτικά του σμαραγδένιου νησιού της Ιεράπετρας.

Μέλη του Συλλόγου είχαν   ενημερώσει το Δασαρχείο, το ΕΘΙΑΓΕ(ΕΛΓΟ Δήμητρα σήμερα) και το Δήμο, αλλά κανείς δεν είχε φροντίσει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα , ελλείψει σχετικών κονδυλίων, πριν γίνει μια πραγματική απειλή για το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα.

«Στα δυο άκρα του νησιού διαπιστώσαμε πριν μερικά χρόνια, ότι είχαν αρχίσει να ξεραίνονται τα θαμνοκυπάρισα και οι μικροί κέδροι. Σε αυτά τα σημεία όπου δεν προσεγγίζουν οι επισκέπτες της Χρυσής, εμείς που γνωρίζουμε την κάθε σπιθαμή της, είδαμε ότι κάποιο έντομο μάλλον,  έχει δημιουργήσει  το πρόβλημα αυτό. Ενημερώσαμε  μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο κ Μιχάλη Σπυριδάκη το Δασαρχείο και καλέσαμε τον εντομολόγο του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Παναγιώτη Πετράκη, ο οποίος πήρε δείγματα από τα προσβεβλημένα δεντράκια  για να βρεί με τις  απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις την αιτία του κακού. Δυστυχώς δεν βρήκε κάτι τότε, και εμείς συνεχίσαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα να του στέλνουμε  νέα δείγματα περιμένοντας τα αποτελέσματα του.

Στο πανέμορφο κεδροδάσος το  οποίο είναι και το βασικό δάσος της Χρυσής, έχουμε διαπιστώσει  μόνο περιορισμένη προσβολή  σε νεαρά δέντρα.  Είχαμε ζητήσει και από τους επιστήμονες που είχαν κάνει πριν μερικά χρόνια μια μελέτη για τη διαχείριση της Χρυσής να τους πάμε να δουν αυτό το πρόβλημα αλλά δεν εισακουστήκαμε», μας είπε τότε  ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Χρυσής κ Σπύρος Καρανδεινός.

Επειδή κάποιοι χαρακτηρίζουν άδικα, νεκροταφείο σκελετωμένων δέντρων τη Χρυσή, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας κ Μιχάλης Σπυριδάκης, αποκαθιστώντας την αλήθεια υποστήριξε ότι, « η Χρυσή παραμένει καταπράσινη και πανέμορφη. Οι κορμοί των  ξερών δέντρων στη Χρυσή όπου απαγορεύεται η καύση τους, έχουν προέλθει από τη φυσιολογική γήρανση ενός  ποσοστού της χλωρίδας που αναγεννάται. Το πρόβλημα  που έχουμε εντοπίσει στο ανατολικό και το δυτικό άκρο του νησιού όπου δεν προσεγγίζουν οι επισκέπτες , προσπαθούμε να το λύσουμε και να σταματήσουμε την ξήρανση των θαμνοκυπάρισων και των νεαρών κέδρων, αφού όμως προηγουμένως ο εντομολόγος του ΕΛΓΟ Δήμητρα , μας υποδείξει πιο είναι το έντομο που ξεραίνει αυτά τα δέντρα και πως θα το καταπολεμήσουμε, αφού ξεπεράσουμε την κρατική γραφειοκρατία.

Δυστυχώς όταν άρχισε να εμφανίζεται αυτή η προσβολή οι αρμόδιες Αρχές είχαν κλείσει τα αυτιά τους στις προτάσεις του Συλλόγου Φίλων της Χρυσής», μας είχε πεί ο κ Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος του ΝΠΔΔ Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας.

 

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ

«Ύστερα από τα παραπάνω μας έστειλε

την πρόταση του ο κ. Πετράκης και το Τεχνικό Δελτίο του Έργου  «Διατήρηση επί τόπου του κεδροδάσους της νήσου Χρυσής, Ιεράπετρας, Κρήτης»,  και τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού για την έγκριση συμμετοχής στο Ερευνητικό Έργο», είπε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η εισηγήτρια του θέματος κ Χρύσα Χατζημαρκάκη, αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ανέβαλε τη λήψη απόφασης, για να μελετήσει καλύτερα το θέμα , καθώς κάποιες από τις εργασίες που αναφέρονται στην τεχνική έκθεση υποστηρίζει η Διεύθυνση Δασών ότι έχουν γίνει.

Κρίνοντας ως επιτακτική την  ανάγκη να συμβάλλει ο Δήμος Ιεράπετρας στην αναστροφή του  φαινομένου της ξήρανσης και διατήρησης του κεδροδάσους στη Νήσο Χρυσή, η κ Χατζημαρκάκη ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο, την έγκριση του σχεδίου που έχει προϋπολογισμό 14.000 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ Πετράκη, ως   περιοχή   μελέτης   ορίζεται   το   χερσαίο   περιβάλλον   της   νήσου   Χρυσής .

Μέσω του ερευνητικού προγράμματος θα παραχθεί επί τόπου φυτευτικό υλικό και θα γίνει  συλλογή σπερμάτων από τα  ήδη υπάρχοντα δέντρα  J.o  macrocarpa. Τα αρτίφυτρα θα παραμείνουν για ένα χρόνο στο αρχικό περιβάλλον φύτρωσης και έπειτα θα φυτευτούν σε συγκεκριμένο σχέδιο φύτευσης, που θα επεξεργαστεί η ομάδα εκτέλεσης του έργου μαζί

με το Δασαρχείο  Λασιθίου. Στις νέες θέσεις τα δενδρύλλια θα προστατεύονται

από πλέγμα και θα ληφθεί πρόνοια να μην υπάρχει αρπαγή από θηρευτές βλάστησης .

Επίσης για έναν αριθμό σπερμάτων θα γίνει σεσημασμένη  φύτευση σε ορισμένες θέσεις για τις οποίες θα παρθούν μέτρα για την αρπαγή των σπερμάτων .

Επίσης σε όλα τα δέντρα θα γίνει διερεύνηση της ύπαρξης εντόμων και σε όσα δέντρα βρεθούν έντομα θα εφαρμοστεί βιολογική μέθοδος απεντόμωσης.

Ο σκοπός αυτού του ερευνητικού προγράμματος είναι, η αναστροφή της υποβάθμισης, η επιτόπια διατήρηση  του  κέδρου  Juniperus  oxycedrous  subsp  macrocarpa  με φυσικές μεθόδους, εμπλουτισμό των αρτιφύτρων , εμπλουτισμό της πανίδας των φυσικών εχθρών των εντόμων που χρησιμοποιούν τον κέδρο και η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων.