Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
4032883

On line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 122 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τιμές Δημοπρατηρίου Golden Farm

Αρχική

Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΠΑΝΔΗΜΗ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Με μουντό και μάλλον χειμωνιάτικο καιρό η Ιεράπετρα πάνδημη , τίμησε τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Γεώργιο. Παρά τις ασυνήθιστες για την εποχή  καιρικές συνθήκες πολλοί  Ιεραπετρίτες και αρκετοί ξένοι και Έλληνες επισκέπτες, άρχισαν να συρρέουν από νωρίς το πρωί στον εορτάζοντα καθεδρικό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην γραφική παλιά πόλη ,  προκειμένου να προσκυνήσουν και να συνοδέψουν τα ιερά λείψανα και τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου,  στην καθιερωμένη περιφορά και τη λιτάνευση τους, στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

 

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που υποχρεώνει τους βουλευτές να βρίσκονται στη βουλή, κανείς  από εκείνους δεν έδωσε το ‘’παρών’’ στον Άγιο Γεώργιο, για να εκπροσωπήσει το Ελληνικό κοινοβούλιο . Της Ιερής θείας λειτουργίας χοροστάτησε ο  σεβασμιότατος  μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος, με τη συμμετοχή του συνόλου των κληρικών της περιοχής .

Την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ενώ ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης δεχόταν τα Χρόνια Πολλά για την εορτάζουσα πόλη του.  Το ‘’παρών’’ έδωσαν  επίσης οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και των παραγωγικών τάξεων, η φιλαρμονική του δήμου και πλήθος κόσμου. Δεν παρουσιάστηκε ούτε  φέτος λόγω περικοπής δαπανών, το άγημα των αεροπόρων από το 3ο ΚΕΠ Ζήρου, προκειμένου να αποδώσει τιμές στον Άγιο Γεώργιο.

«Η θυσία και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου ας είναι για εμάς ένα υπόδειγμα αρετής και τιμιότητας, και προπαντός να μας μεταδώσει το αγωνιστικό φρόνημα, για να έχουμε την επιτυχία που όλοι επιζητούμε για  μια αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των ψυχοσωματικών μας δυνάμεων, για το καλό του τόπου μας και της χώρας μας»,  δήλωσε  μτά τη θεία λειτουργία ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος.

« Με ιδιαίτερη χαρά ήρθαμε να γιορτάσουμε τον πολιούχο της Ιεράπετρας Άγιο Γεώργιο, και να ευχηθούμε στους κατοίκους να είναι καλά. Υπομονή και δύναμη σε όλους. Χρόνια πολλά στην Ιεράπετρα στους Γιώργηδες και τις Γεωργίες», μας είπε η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ Πελαγία Πετράκη. 

«Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία , δύναμη και κουράγιο για να μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, όλοι μαζί για μια καλύτερη μέρα σε όλη της Ελλάδα. Σε ότι αφορά το θέμα των ημερών για τη δέσμευση των αποθεματικών των δήμων το ερώτημα είναι αν θα τα έχουμε στη διάθεση μας την ημέρα που θα χρειαστούμε. Εμείς θα  τα δώσουμε τα χρήματα όπως και όλοι οι Δήμοι πιστεύω. Θέλουμε  να βοηθήσουμε , να στηρίξουμε τη χώρα μας. Εδώ ζούμε και εδώ παλεύουμε. Εύχομαι ο Άγιος Γεώργιος να δώσει φώτιση στους κυβερνώντες να μας βγάλουν από το αδιέξοδο», μας είπε στο πνεύμα των ημερών ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός , τέως διευθυντής της Μαρασλείου και συγγραφέας κ Παναγιώτης Σπάρος , έχει δεί με τα μάτια αυτό που αναφέρεται σε ιστορικά συγγράμματα της Ιεράπετρας για τον σεβασμό  και την πίστη που είχαν και συνεχίζουν να έχουν μέχρι σήμερα οι Οθωμανοί Τούρκοι και οι  Μουσουλμάνοι γενικότερα  στον Άγιο Γεώργιο.

«Έχω δεί σε μια προσκυνηματική εκδρομή  στο Κάϊρο εκεί όπου ο Άη Γιώργης υπέστη τον μαρτυρικό θάνατο στον τροχό, έναν νεαρό μωαμεθανό να χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο, και να βρίσκεται εκεί μέρα νύχτα προσκυνώντας τον Άγιο Γεώργιο γιατί του έκανε καλά την άρρωστη γυναίκα του μόλις εκείνη αν και μουσουλμάνα προσκύνησε τον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Γεωργίου.

Από εκεί μου είπαν οι μοναχοί περνούν καθημερινά πάρα πολλοί μικροί και μεγάλοι μουσουλμάνοι και προσκυνούν. Δεν ανέχονται από κανέναν να πεί κάτι βλάσφημο για τον Άη Γιώργη», μας είπε ο κ Παναγιώτης Σπάρος.           

  Ο ΑΓΙΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ο  καθεδρικός  μητροπολιτικός  ναός του Αγίου Γεωργίου ,δικαιωματικά είναι ο πολιούχος της Ιεράπετρας, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης. Ο ρυθμός του είναι Βασιλική με τρούλο κεντρικό και μικρότερους τυφλούς τρούλους γύρω. Αξιοσημείωτο είναι ότι,  το 1856 η οροφή και οι τρούλοι του τότε ιστορικού ναού κατασκευάστηκαν με κέδρους. Στους  απογραφικούς πίνακες του 1645  αναφέρεται η συνοικία του Αγίου Γεωργίου και η παμπάλαιη μικρή ομώνυμη εκκλησία  πάνω στην οποία κτίστηκε μετέπειτα μεγαλύτερος ναός με τις συνδρομές των πιστών. Οι Τούρκοι δεν πείραζαν τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου , δεδομένου  ότι  έτρεφαν σεβασμό και τιμούσαν τον καβαλάρη Άη   Γιώργη. Οι προύχοντες εκείνης της εποχής διέμεναν σε σπίτια γύρω από τον Άγιο Γεώργιο για περισσότερη ασφάλεια.

Στο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του ναού, υπάρχει επιγραφή που λέει ότι ο σημερινός ναός κτίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1856. Πάνω από την επιγραφή, σε ημικυκλικό μετάλλιο , εικονίζεται ο Άη Γιώργης .έφιππος να σκοτώνει το δράκοντα και στη στεφάνη αναγράφεται το όνομα του Συριανού αρχιτέκτονα Χατζή Μανόλη ο οποίος έφτιαξε το ναό.  Το 1938 ο ναός επεκτάθηκε προς την ανατολική πλευρά, ενώ πριν μερικά χρόνια αναπαλαιώθηκε και αποκαλύφθηκε η πέτρα και η σπουδαία αρχιτεκτονική του, ενώ πριν 3 χρόνια  κατασκευάστηκαν νέα γραφεία και μια μεγάλη αίθουσα  εκδηλώσεων  πίσω από το ναό. Στο προαύλιο του , υπάρχει ο τάφος του Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου. Κάτω  από τη μαρμάρινη προτομή του υπάρχει επιγραφή που σε ελεύθερη μετάφραση  λέει ,  

‘’εδώ είναι θαμμένη η στάχτη, του Ιεροσητείας Αμβροσίου, του σεπτού ιεράρχη, που πάνω από όλα τα αγαθά , έβαζε την αρετή , πράττοντας σε όλο του το βίο έργα χρηστά για τη θρησκεία και την πατρική  γή,  φθείροντας και τη ζωή του. Γι` αυτό εσύ ξένε να προσεύχεσαι, όπως σαν τα έργα που έκανε, έτσι και το όνομα του να μείνει αθάνατο στη μνήμη των ανθρώπων’’.